Geschiedenis

Historie

De Chabotgroep, een vereniging van schilder- en tekenamateurs, bestaat officieel sinds 11 september 1992.
De Chabotgroep is een afsplitsing van een schilder- en tekenclub uit Rotterdam Zuid.
De eerste tijd, vanaf maart 1992 kregen wij onderdak in het atelier van Maartje van Lieshout in Spangen. Maartje was toen onze artistieke begeleidster.
Gesteund door de subsidie van de S.K.V.R. konden wij de nieuwe schilderclub oprichten.
Arie Dubbeldam, toen onze voorzitter, zorgde ervoor dat onze Chabotgroep een officiële vereniging werd. Notarieel vastgelegd. Later vond Arie ook onze huidige locatie op de Kasteelweg 41 in IJsselmonde.
Per 1 maart 1993, na de officiële start, had de Chabotgroep haar eigen atelier boven Garage Mollevanger. Voorheen was de ruimte een naaiatelier en daarvoor had zeilmakerij Tazelaar er gezeten. Na een flinke opknapbeurt van het atelier door de leden, was de officiële opening op 3 april 1993.

Hoe zijn we aan de naam Chabot gekomen?

Iemand van de club opperde de naam. De kunstenaar Hendrik Chabot (1894-1949) was een Rotterdamse schilder, hoewel hij oorspronkelijk uit Sprang-Capelle kwam.
Zijn beroemde schilderij “Het bombardement van Rotterdam” is bij veel Rotterdammers welbekend. En heel veel mensen kennen ook het Chabotmuseum recht tegenover museum Boijmans.
Een groot deel van Chabot’s werk en dat van zijn broer Wim, in wiens atelier een deel van Henk’s werk was opgeslagen, is bij dat bombardement verloren gegaan.
Na toestemming van een familielid van Chabot konden wij zijn naam voeren.

Doelstelling

De doelstelling van onze club is om mensen die graag tekenen en schilderen een plek te geven en mensen met kunst in aanraking te laten komen. Dat doen we door met ons werk naar buiten te treden, doormiddel van exposities in de omgeving, maar ook in eigen atelier.

Onze leden werken zelfstandig, maar kunnen eventueel ook raad vragen aan onze begeleiders die een kunstopleiding hebben genoten.

Exposities

De eerste jaren hadden de leden veel gezamenlijke exposities buiten ons atelier.
Verschillende leden ontplooiden hun eigen initiatieven wat betreft exposeren in galeries en openbare ruimten. Maar nog steeds tonen wij ons werk tijdens de Paardenmarkt en organiseren we exposities in het atelier, waar iedereen welkom is om een kijkje te komen nemen.

Initiatieven van IJsselmonde op het gebied van kunst waren b.v. : de kunstroute, galerieplatvorm en in 2005 De Stampij Cultuurprijs.
Chabot heeft indertijd de publieksprijs gekregen.

Marjolein Speelman
mede-oprichtster

Reacties zijn gesloten.